In between two worlds/ Tussenwerelden

Annelies de Mey (¬į1959, Antwerpen, werkzaam in Gent) fotografeert alledaagse locaties en transformeert deze in een vreemde en indrukwekkende wereld. De tentoongestelde reeks bestaat uit autonome beelden die telkens het innerlijke in de ruimte beklemtonen.

De Mey begon met het fotograferen van een serie bomen. Oorspronkelijk wou ze portretten realiseren van de bomen zonder de omgeving in beeld te brengen. Geleidelijk aan begon ze meer en meer de omgeving op te nemen, wat uiteindelijk in deze reeks leidde tot een spannende interactie tussen de motieven in het beeld en de ruimte waarin ze zich bevinden.
Speelterreinen, hekken en tuinen lijken hun functie verloren te hebben. Door de gesloten composities en de donkere tinten verkrijgen de beelden een beklijvende en theatrale kracht. Ze roepen vaak een sfeer van verlatenheid, eenzaamheid en beklemming op. Soms gaat er zelfs enige dreiging vanuit. Het zijn kille scènes die onder je huid kruipen. De elementen geven de indruk niet altijd in de omgeving te passen, hetgeen aanleiding geeft tot onverwachte situaties. Er valt haast geen beweging waar te nemen in de beelden, dit statisch karakter wordt nog versterkt door het gebruik van sculpturale motieven. Tijd en ruimte spelen dan ook een belangrijke rol: enerzijds lijkt het alsof alles versteend wordt bij de opname, maar anderzijds éénmaal de plaats gefotografeerd wordt, verandert ze.

De Mey confronteert steeds buiten- en binnenopnames. Opmerkelijk is de afwezigheid van de menselijke figuur. In tegenstelling tot vroegere buitenopnames, verkiest de Mey bewust voor deze tentoonstelling om enkel natuurelementen in het beeld te tonen. Ook al worden natuurfoto’s en interieurfoto’s afgewisseld, de Mey benadert beide op dezelfde manier. Eenmaal de juiste plaats gevonden, verandert de fotografe er niets aan. Het is het onderwerp van de foto’s en niet de benadering die ervoor zorgt dat de natuurfoto’s soms een zachtere en de binnenopnames een strakkere uitstraling verkrijgen.

Net als Craigie Horsfield, gebruikt de Mey fotografie om de schemering op te roepen tussen de wereld van fictie en die van de ervaring. Fotografie is voor haar een middel, om dat wat iedereen kent maar weinig aandacht aan besteedt, te behandelen. Ze slaagt erin veel meer te suggereren dan wat de voorbijganger onmiddellijk opmerkt, wat toelaat de onderliggende sfeer te ontdekken. Haar beelden bezitten cinematografische kenmerken, vaak lijkt het alsof ze een decor vormen voor een film noir. Er hangt een zweem van mysterie over. Het is juist het geheimzinnige dat de toeschouwer uitnodigt om zich allerlei fictieve situaties voor te stellen.

Annelies de Mey wordt vertegenwoordigd door de galerie Jan D‚ÄôHaese te Gent. Ze stelt tentoon in Contretype in Brussel van 27 maart tot 20 mei 2007. Ze nam reeds deel aan tentoonstellingen ondermeer in Parijs, Rome, Amsterdam, Nord-Pas-de-Calais, Gent en Charleroi. In 2005 werd ze opgenomen in de tentoonstelling en bijhorende monografie ‚ÄėBelgische Fotografen 1840-2005‚ÄĚ van het Fotomuseum. Haar werk is vertegenwoordigd in de collecties van het Fotomuseum Antwerpen, het Museum voor Fotografie Charleroi en de provincie Vlaams-Brabant.

Curator: Saskia Ooms

Back